mandag, januar 02, 2017

Middagsselskaper og Waldorfsalat.


Noe av det jeg liker godt med jula er middagsselskaper med artig temaer over juleskinka og juleribba. Denne julen har tematikken vært matens opprinnelse.

På nyttårsaften tok diskusjonene og uenighetene nye høyder over tema Waldorfsalat. Slike som meg som liker to streker under svaret bruker jo da påfølgende dag for å finne ut mer om saken. Tema matens opprinnelse synes jeg er skikkelig artig å finne ut av, så mellom nyttårshopprenn (Hurra for Tande) og andre nyttårstradisjoner brukte jeg tiden til myter, fakta og info på Waldorf saken. Neste nyttår skal ingen kunne sette fast meg i Waldorfsalat fakta.

Bilde: Oscar på Waldorf lengst til venstre.


Jeg kan da rapportere om følgende funn: Waldorfsalaten ble først servert ved åpningen av Waldorf-Astoria Hotel i New York, 14. mars 1893. Dette var det «gamle» Waldorf-Astoria hotel som måtte rives fordi Empire State Building skulle bygges. Det er sveitseren Oscar Tchirky, også kjent som Oscar på Waldorf, som skapte denne oppskriften. Tchirky var «kjøkkensjef» på hotellet i 50 år. Han gav ut en diger kokebok, der første utgave kom ut i  1896, med oppskrifter fra Waldorf Hotel. Oppskriften på Waldorf salaten ble publisert i første utgave


Den aller første oppskriften inneholdt: Epler, Selleri og en god majones den ble servert på salatblader.  Senere har denne oppskriften blitt oppdatert til også å inneholde druer og valnøtter, når dette skjedde har jeg ikke helt klart å finne ut, men det antydes flere steder at det ble gjort så tidlig som 1905. (ikke dokumentert fakta) I dag når vi lager waldorfsalat blander vi jo ofte Majones med krem eller majones med rømme. Dette har jeg fra flere hold at ikke er så rart, når vi bruker kjøpemajones i fra butikken, denne er jo noe strammere på smak enn den hjemmelagde de brukte på Waldorf Astoria Hotel, Så slik sett er smaken mye det samme som den har vært fra begynnelsen av 1900 tallet.

Påstand: Waldorf salataen ble «funnet opp» av Jørgine Slettende (1887-1971)  fra Bøverdalen og er norsk.
Denne påstanden støttes blant annet av en artikkel på NRK sine sider.  Jørgine kom til USA lenge etter at den første oppskriften ble publisert. Hun utvandret i 1903. Hun kan derfor ikke tilskrives æren av denne retten. Dette er nok en såpass vanlig påstand at den til og med er omtalt i Store norske leksikon.


(Faksimile fra Store Norske leksikon)

Ellers er det feil info vedrørende tidspunkt for hennes giftemål og en del andre småfeil i artikkelen. Slike ting irriterer meg kraftig, for artikkelen brukes som referanse mange steder. Nå er ikke dette viktig tema men når det er såpass enkelt for en amatør «sannhetssøker» å finne riktig svar, burde det være enkelt for skikkelige journalister.

Hvordan kan så norske Jørgine knyttes opp mot Walodorfsalaten når hun ikke har noe med det å gjøre.  Hun giftet seg med Lucius Boomer på 1920 tallet og de arbeidet først ved gamle Waldorf Astori­a Hotel, som måtte rives fordi Emipire State Buildings skulle bygges. Loucios Boomer eide hotellet sammen med industrimannen Thomas Coleman DuPont
Waldorf Astoria Hotel på 40 tallet, temmelig staselig.


1931 åpnet det nye Waldorf-Astoria Hotel på Park Avenue, med åpningstale av USAs president Herbert Hoover, som ble kringkastet over hele kontinentet. Den gang var det verdens flotteste og største hotell med ca 1800 ansatte. Etter at Lucius Boomer døde plutselig under et norgesbesøk 1947,  ble Jørgine alene om ansvaret for driften av Waldorf-Astoria, som hun drev med suksess i flere år. I dag er hotellet solgt ut av Boomer-familien.

Her er mer info om hennes spennende liv.

Så jeg lærte mye om både Waldorfsalaten, Oscar av Waldorf, Waldorf Astoria Hotel og Jørgine Boomer så alt i alt er det ikke så dumt å være sannhetssøkende.

Kilder:
- Jørgine Slettede Boomer. (2015, 8. oktober). I Store norske leksikon.
- Norsk biografisk leksikon
- Food52.com
- Not by bread alone, Americas culinary Heritage.
- The Cookbook, By Oscar Of The Waldorf V2 (1896)- Det fyrste amerikabrevet, Heidal-historielag.

 

Ingen kommentarer: