fredag, juni 22, 2007

Endelig i gang...Tanten til 3 åringen har siden han blitt født gått og sagt at om han lyst på bunad så kan jeg brodere skjorten. Siden faren ikke så begeistret for bunader så har det vært ganske trygt. Men i vår har vi sett så mange små fine gutter i Toten drakt og ble enige om at de må han få. Så i går var jeg på Husfliden og bestillte deler. Så nå håper jeg tanten har brodernåelen klar.

Om Totendrakten.
Komiteen som ble nedsatt i 1971 for å finne grunnlaget for en bunad for totenbygdene, tok utgangspunkt i en sommer/blåtøysbunad fra 1930 som stammer fra Østre Toten. Rutemønsteret på den gamle bunaden stammer fra et møbelstoff i rutet ull, som idag er på Toten Museum. Det antas å være fra amtmann Weidemanns dager, dvs. begynnelsen av 1800-tallet. Bordene på forkleet stammer fra et åkle fra 1796 som også henger på Toten Museum i dag. En skjorte med svartsøm, som ble brukt til den opprinnelige blåtøysbunaden, ble utlånt av Anna Gunnerød d.e.
Totennåla, som festes på bunaden, er en forminsket gjengivelse av en smykkeplate i bronse som ble funnet på gården Evang på Toten rundt 1870. Ut fra spiralornamentene har man funnet ut at smykkeplatene må være laget i tiden 1300-1100 f.kr.

Bilde og tekst om Totendrakten fra Ditt bryllup.no

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hei OA!
Tante Hege gleder seg veldig til å se deg i bunad. Det kommer til bli veldig fint. Men hver glad for at det ikke er denne tanten som skal brodere, det hadde ikke blitt fint...
Kos fra Tante Hege

moderncountry sa...

Bunad er flott det, selv om keg selv aldri ville ha gått med det. Passer liksom ikke til min personlighet. Men det er mange flotte og se!
Så du er flink til å brodere?
Du får ha en nydelig sankthans feiring, håper været holder seg og du kan få nytet den sammen med familien. Ha det så godt og sees sikkert litt i ferien min og! Klemmer :)