fredag, juni 08, 2007

Sommerlig helgehilsen

Jeg har endelig ryddet opp i alt rotet utenfor uthuset etter vinterens snekkerarbeider. Uthuset burde egentlig vært malt, men akkurat i kveld syntes jeg de malingslitte veggene var så hyggelig. Bak de doble portene skal jeg lage lager, men litt frem i tid.

I dag fikk jeg nærmest sjokk på Lena av alle steder fant jeg pelargonian jeg vært på jakt etter Rosebud. De er nå plantet i små krukker på bordet forran uthuset.Bilde og informason fra Pelargonia.no
Pelargoniaer med denne blomstertypen har vært foredlet siden slutten av 1800 tallet.

På engelsk kalles de ofte for ’Rosebud pelargoniums’. Blomstene er doble og med så mange kronblad at de aldri slår helt ut, og derfor ligner små roser. Baksiden av kronbladene er ofte lysere, eller helt hvit. Der finnes blomster i ulike røde, rosa og hvite varianter. Noen sorter er også tofargede, som for eksempel nettopp ’Appleblossom Rosebud’, som har rosa kanter.

Det som kanskje kjennetegner en ekte rosenknoppspelargonia best, er at de ikke har pistill eller pollenbærere. Noen som går under navnet rosenknopp, f. eks. ’Hvit Rosebud’ har pistiller, og er derfor egentlig ikke en "ekte" rosenknopp.

Bladverket varierer, alt fra grønt bladverk, til ’sommerfuglmønster’, som hos ’Happy Appleblossom Rosebud’. Noen er også brokbladige. De fleste rosenknopper er relativt kraftigvoksende, og bør derfor toppes ofte for å få en fin plante. Dverg og miniatyrsorter finnes også, samt enkelte hengepelargonia og hybridhengepelargonia

5 kommentarer:

elin1976 sa...

Måtte bare innom deg for å ønske dere en fin helg. Klem fra Elin:O)

Embla sa...

Så hyggelige stemningsbilder. Morsomt at du "snublet" over planten du har vært på utkikk etter. Alltid hyggelig med slike små hverdagsgleder.

moderncountry sa...

Oj, det var litt artig a fa vite mer om Pelargonia da :) Vet du, jeg synes den veggen din var flott jeg, selv om den var umalt og litt shabby :)Nydelig kork synes jeg, og jeg liker sa godt plassen dere bor pa, og ike minst huset!
Hei forresten! Jeg skulle ha vart innom deg tidligere i dag, men det har vart litt mye a gjore med det nye gjerdet vi driver og ertstatter og dessuten driver jeg og maler ett par nattbord. I morgen blir jeg endelig ferdig med dem! Vet du, jeg har fakstisk malt de na 4 ganger! Jepp, 4 strok matte til for all brunbeis var forsvunnet. Na har de blitt hvite. De vil passe bedre til den hvite senga var. Ikke for det, jeg liker farger godt, men det ble sa trist med det brune. Forandring fryder ikke sant? Sa hvordan har du det? Har uka vart bra? Haper du trives der du bor og at alt blir slik du vil, det ser jo sa fint ut hos deg :) Jeg savner et stort hus jeg og :) Du far ha en fortsatt fin helg, og kos deg i sommervaret i morgen! Varm hilsen fra Aina

Torill sa...

Så koselig uthus! Vinduene og taket ser jo fine ut, så da er det bare sjarmerende med litt "flass" :-)
Det er kjempehyggelig med slike uteplasser, vi har laget oss en fire- fem slike vi også *hehe*
Vi har sliti vettet av oss på å finne frem til "vår" farge på huset. Nå, endelig, tror jeg vi har det... Hovedfargen blir sandstein fra jotun, staffasje1 blir oker fra jotun (på belistning, stolper, vindskier etc) staffasje2 blir hvit. (vinduer,sprosser og dører). Jeg håper det blir bra.
Jeg har grunnet all kledning med visir, så nå må jeg se å få kommet igang med malinga! Jeg fatter heller ikke hvordan vi skal bli ferdig noengang... *hehe*

elin1976 sa...

Her vi bor er det bare de vanlig pelargoniaene ¨å få tak på. Men de er jo flotte de og. Jeg så i går at det var kommet noen av de Engelske. De er så fine.De blomstrer ikke så veldig lenge men når de blomstrer er de så flotte. Ønsker deg en fin dag. Klem fra Elin:O)